‘Muziekvoorkeur jongeren voorspelt kans op criminaliteit’

Alle nekharen gingen bij ons ook overeind staan: kinderen die op 12-jarige leeftijd naar alternatieve muziek luisteren, zoals hard rock, hip-hop en house-soorten, lopen later meer risico op klein crimineel gedrag. Dat zeggen onderzoekers van Universiteit Utrecht.

De Utrechtse wetenschappers onderzochten over een periode van vier jaar iets meer dan 300 jongeren in Nederland. Belangrijkste conclusie: “Als we weten wat iemand op z’n 12e luistert, kunnen we redelijk voorspellen of iemand op zn 16e betrokken is bij kleine criminaliteit, dus vandalisme of winkeldiefstal”, zegt een van de onderzoekers, Loes Keijsers.

Klinkt ongeloofwaardig? Inderdaad. We vroegen ze dan ook: hoe weten jullie dat zo zeker? “We weten natuurlijk nooit zeker dat het echt een oorzaak is, net zoals je uit medische studies nooit kan aantonen dat ongezond leven een oorzaak is van ziekte. Daarom kijk je of er verbanden zijn, en of dat niet toevalsverbanden zijn, en dan blijft dit toch bestaan. Het is een indicator. We hebben het alleen vastgesteld, het zegt niets over de oorzaak”, aldus Keijsers. “Zelfs als er rekening wordt gehouden met de sociaal-economische achtergrond en de persoonlijkheid van jongeren, blijven muziekvoorkeuren een ijzersterke voorspeller”, zegt mede-onderzoeker Tom ter Bogt.

En wat komt er dan zoal uit het onderzoek? Kinderen van 12 die de voorkeur geven aan top 40-muziek, net als kinderen die het liefst naar klassiek en jazz luisteren, vertonen op latere leeftijd weinig of geen probleemgedrag. Maar: “12-jarigen die heel erg geïnteresseerd zijn in gothic, stelen op 16-jarige leeftijd vaker iets uit een winkel”, aldus Keijsers. “We hebben niet onderzocht hoe dat precies komt. We weten wel dat het verband er is, maar nog niet precies hoe.” Daar komt nog vervolgonderzoek naar.

Rock en metal

Ze namen nu elf verschillende muziekvoorkeuren onder de loep. De soorten die samenhangen met kleine criminaliteit zijn: hiphop, rock, metal, gothic, trance, hardhouse en punk. Top 40, R&B, klassiek en jazz hangen er dus niet mee samen.

In deze tabel zie je hoe het werkt:

Hier vind je het hele rapport.

Positieve functies

Moet je je kinderen dan verbieden om naar onconventionele muziek te luisteren? Volgens Ter Bogt werkt het verbieden van deze muziek juist averechts en doen jongeren dat toch wel. Maar volgens Ter Bogt heeft luisteren naar welke soort muziek dan ook, ook positieve functies voor je stemming, omgaan met problemen en voor je kijk op de wereld.

Advertisements

#criminalitiet, #kans, #muziek, #muziekvoorkeur-jongeren, #nos, #op, #voorkeur, #voorspelt